Een ochtendje bij Nel Rood in het atelier

Het allereerste wat ik doe als ik ’s ochtends in het atelier kom is de radio aanzetten. Het beeld waar ik de vorige dag mee begonnen, staat onder het plastic om uitdroging van klei te voorkomen. Het beeldje moet een paard worden met een paar riddertjes erop, het riddertje dat het paard ment is stoer en zelfverzekerd, het riddertje dat achter hem zit zoekt steun, rust en bescherming. Het paard is groot, aanwezig maar heeft een lieve uitstraling.

Waarom ik dit maak? Gewoon omdat ik paarden en ridders stoer, lief, elegant, leuk, vind om te maken. Ik kan er heerlijk bij wegdromen. Het werk dat nu voor mij staat is grof en moet nog helemaal bewerkt worden door te verfijnen. Dit gaat het beste als het werk leerhard is, dan kan ik de huid schrapen, glad maken, tekenen, randjes klei erop plakken en netjes afwerken. In het verfijnen van het beeld gaat de meeste tijd zitten. Maar zover is het nog lang niet.

Ik bouw beelden op met rolletjes klei. Ik start met de benen en dan werk ik langzaam omhoog.. Rolletje voor rolletje. Elk rolletje werk ik glad af, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van het beeld. Hierbij moet ik vooral opletten dat er geen lucht opgesloten wordt, anders kan het beeld in de over kapot gaan. Dit kan ook voorkomen worden door met een slaghout op het werk te slaan. Zo sla ik het beeld in de juiste vorm en sla ik direct ook de lucht eruit.

Deze keer heb ik fijne chamotte klei gebruikt (het huismerk van Keramikos), dit is een beetje slappe natte klei dat als het nieuw is niet prettig werkt. Ik zet de zak altijd een poos open waardoor het water uit de klei verdampt en daarna is het prima klei om mee te werken.

Helaas constateer ik vandaag dat het (bijna) paard en de (bijna) riddertjes nog te nat zijn om mee verder te kunnen werken. Jammer, geduld hebben is het enige wat nu helpt. Zou ik nu verder gaan terwijl het nat is, dan kan het werk vervormen.

Ik besluit met een tweede beeld te beginnen maar dan van grove klei (ook van het eigen merk van Keramikos). Ditmaal maak ik een vrouw, volle boezem, handen in de taille, lange rok. Deze vrouw zal een beetje uit de tijd van de middeleeuwen komen. Grove klei en een grof beeld, dat werkt lekker snel. Ook nu begin ik met rolletjes aan de onderkant van de rok en langzaam werk ik omhoog tot aan de taille.

Op de radio hoor ik het journaal. Het is alweer 12 uur mijn maag rammelt.. Etenstijd!